Jetzt Buchen

Fotografie musea


Als het om Amsterdamse kunst gaat, denken de meeste mensen meteen aan de Oude Meesters en klassieke portretten. Maar ook op het gebied van fotografie loopt de stad voorop. Op verschillende locaties kun je prachtige foto’s bekijken of kopen. Bovendien gaat de World Press Photo tentoonstelling elk jaar van start in Amsterdam.

Foam Fotografiemuseum

Foam is de plek om fotografie in al zijn vormen te aanschouwen, van documentaire tot mode en van historisch tot hedendaags. Naast grootschalige tentoonstellingen van het werk van wereldberoemde fotografen, zet Foam nieuw fotografisch talent in de schijnwerpers tijdens kleinere tentoonstellingen. Het museum organiseert verder regelmatig openbare debatten. Behalve een museum is Foam ook een galerie. In Foam Editions is gesigneerd werk te koop van jong talent of internationale fotografen die ooit een expositie hadden in Foam.

Huis Marseille

Huis Marseille is het eerste fotografiemuseum van Amsterdam en is gevestigd in een luxe grachtenpand dat van een rijke Franse koopman was. Elke drie maanden wisselt de tentoonstelling.  De typische indeling van het huis wordt ten volle gebruikt door de curatoren. Zij spelen met de spanning tussen exposities en gebruiken de etages om verschillen te openbaren en overeenkomsten te accentueren. In het museum komt een brede diversiteit aan internationale fotografiegenres uit het verleden en het heden aan bod. Ook is er een zeer goede bibliotheek met fotografieboeken, die toegankelijk is voor bezoekers.

World Press Photo

De jaarlijkse World Press Photo  tentoonstelling is de bekendste van alle fotografie evenementen in Amsterdam. Van april tot juni is de tentoonstelling te zien in de Oude Kerk. Deze ademt een respectvolle stilte die de vaak toch al grensoverschrijdende afbeeldingen extra kracht bijzet. Hierdoor beleef je de tentoonstelling nog intenser. In juni beginnen de foto’s aan een reis rond de wereld en worden ze tentoongesteld in 100 steden verspreid over 45 landen. De selectie toont een enorme creativiteit en biedt een platform aan ontwikkelingen in het vak.

Fotografie als een herinnering

Liefhebbers van rockmuziek zijn helemaal in hun element in de Rockarchive galerie. Bijna elk icoon uit de muziekwereld staat afgebeeld op foto’s variërend van A3-formaat tot exclusievelimited edition afdrukken. Als je een hedendaagse Nederlandse Meester wilt aanschaffen, neem je een kijkje in de Blow Up galerie. Deze toont de portfolio’s van meer dan twintig zeer getalenteerde fotografen. Van elke afbeelding wordt een beperkt aantal afdrukken gemaakt, die vervolgens handmatig worden gesigneerd en genummerd. Zo koop je wel een heel speciaal aandenken aan Amsterdam.