Reserve ahora

Bijzondere musea Amsterdam


Amsterdamse musea zijn wereldberoemd; zelfs mensen die nog nooit in Amsterdam zijn geweest, kunnen direct het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis opnoemen. Maar Amsterdam heeft ook minder bekende, heel speciale musea, met als basis een unieke collectie. Bijvoorbeeld musea gewijd aan katten, brillen, woonboten of bijbels, om er maar een paar te noemen!

Wie graag afwijkt van de gebaande paden, moet zeker eens een paar van deze bijzondere musea ontdekken, die bovendien vaak op bizarre locaties zijn gevestigd.

Het Kattenkabinet

Het Kattenkabinet is opgericht door Bob Meijer, ter nagedachtenis aan de dartele kater John Pierpont Morgan. Morgan was tijdens zijn leven de eigenzinnige metgezel van Meijer. De collectie van het Kattenkabinet is in zijn geheel gewijd aan de geschiedenis van de rol van katten in kunst en cultuur. Ook wanneer je niet helemaal stapel bent op katten, is een bezoekje aan dit indrukwekkende grachtenpand – dat ook voorkomt in de film Ocean’s Twelve – een onverwacht genoegen.

Bijbels Museum

Ook voor het Bijbels Museum geldt: het gaat niet alleen om die prachtige bijbels, ook de grachtenpanden waarin het is gevestigd, zijn meer dan de moeite waard. Het museum beslaat twee huizen, beide ontworpen door Philip Vingboon. Hoogtepunt is de plafondschildering van Jacob de Wit uit 1718. Verder is er de reconstructie van de schrijn met de Ark des Verbonds en uiteraard een prachtige collectie bijbels – inclusief de oudste in Nederland gedrukte bijbel.

Woonbootmuseum

Het wonen op een boot is al bijzonder, laat staan een museum over woonboten. Het woonbootmuseum beantwoordt al je vragen over de praktische zaken betreffende het wonen op water in Amsterdam, wat betreft water toe- en afvoer, elektriciteit, vochtigheid etcetera. Het museum is gevestigd op het oude vrachtschip de Hendrika Maria, uit 1914.

Brillenmuseum

Ooit begonnen door een verzamelaar van brillen en andere optische objecten. Twee verdiepingen van dit fantastische 17e-eeuwse gebouw laten 700 jaar brillenmode en -geschiedenis zien. Op de begane grond van het Brillenmuseum zie je een voorbeeld van een brillenwinkeltje uit de jaren '30 van de vorige eeuw, dat historische monturen verkoopt maar ook modernere exemplaren.

Meer voorbeelden van ongewone verzamelingen zijn te vinden in het Tassenmuseum, het Pianolamuseum (een van de kleinste musea in Amsterdam), het Tulpenmuseum, het Koffie- en theemuseum en het Diamantmuseum.

hoedenmuseum