De Jordaan

Dit deel van Amsterdam is er een voor op je ‘must visit’ lijstje, als je naar de stad komt. Wie mij goed kent, weet dat ik gek ben op shoppen! Maar de Jordaan heeft meer te bieden dan alleen maar shoppen. Ik vind het oprecht een van de mooiste stukken van Amsterdam, en het schetst een “typisch” Amsterdam beeld, wat je vindt als je op Google ‘Amsterdam’ intikt. Romantisch, niet alleen omdat de allerleukte man van de wereld (Marc, mijn vriend) daar woonde toen ik hem leerde kennen. Maar vanwege de knusse straatjes, de kleine huizen en de prachtige grachten.

De Jordaan is een typische volksbuurt. Vroeger woonden er veel arbeiders en kunstenaars, onder wie ook: Rembrandt van Rijn. In een latere blog zal ik meer uitweiden over deze kunstenaar. Wat de Jordaan in mijn ogen bijzonder maakt, is dat het nog steeds het eingenzinnige arbeidshart heeft, van hoe de Jordaan vroeger was, toen mijn oma er woonde.

Het meest bekende museum dat je in De Jordaan vindt, is misschien wel het Anne Frank Huis. Mocht je graag naar Het Anne Frank Huis willen gaan als je in Amsterdam bent, zorg er dan voor dat je online, minstens een maand voorafgaand aan je bezoek, een kaartje koopt. Het is niet mogelijk om aan de deur een kaartje te kopen, dit kan echt alleen online en via hun eigen website.

Nog even terugkomend op het shoppen. De 9 straatjes, ookwel het walhalla voor de shopaholics, zoals ik. Schilderachtig mooi is het om daar te shoppen, in de knusse winkelstraatjes, midden in de grachtengordel. Van designerboetieken tot vintage winkels, je vindt het er allemaal.

Mocht je een vroege vogel zijn, dan ontdek je al snel dat er in Amsteram niet veel horeca gelegenheden open zijn om 08:00. Maar, niet getreurd, ik weet wat er WEL open is. Elke dag vanaf 08:00 kun je terecht bij Cafe Thijssen. Om wakker te worden met een kop koffie, voor een lekker ontbijtje, een lunch of diner. Of wat dacht je van Winkel 43, op zaterdagen zijn zij zelfs vanaf 07:00 geopend. Zij staan bekend om hun appeltaart. Echt iets wat je moet proeven als je in Amsterdam bent. En laten deze locaties nou net om de hoek zijn van de twee laatste plekken die ik wil delen voor op je ‘to visit’ lijstje. Op zaterdagen vind je namelijk de Lindengracht markt, gelegen op de Lindengracht. Deze markt heeft een heel leuke sfeer, je kunt er allerlei lekkernijen proeven of gewoon heerlijk rondstruinen en kijken. Tot slot is er nog de Noordermarkt die aan de voet van de Noorderkerk te vinden is. Op maandagen is daar een brocante markt. Beide zijn erg leuk om eens te bezoeken!  

Al het bovenstaande vind je op loopafstand van ons hotel. Mocht je liever met het OV reizen, dan kun je het beste met tram 7 reizen (richting Slotermeer) en uitstappen bij de Elandsgracht. Vanaf daar is het een korte 3 minuten lopen.